search
by Sophia P
Sophia P
במצב של כוויות נרחבות, הגוף חווה תגובה סיסטמית המובילה להפרעה בתפקודים פיזיולוגיים שונים. אחד הסיבוכים הנפוצים הוא פגיעה ברירית מערכת העיכול, שנגרמת כתוצאה מהשינויים הבאים: ירידה בפרפוזיה (אספקת דם): תגובת הגוף לכוויות נרחבות כוללת העברת דם לאזורים קריטיים כמו הלב והמוח, דבר שגורם לאספקת דם מופחתת למערכת העיכול. כתוצאה, יש פגיעה ביכולת ההגנה של רירית הקיבה והמעיים. סיכון לכיבי עיכול (Curling's Ulcer): פגיעה באספקת הדם וברירית הקיבה יכולה להוביל להתפתחות כיבים במערכת העיכול. עלייה בסיכון לזיהום: הפגיעה ברירית מגבירה את חדירות המעי, מה שמעלה את הסיכון לזיהומים סיסטמיים. "הפחתת חומצת קיבה" – טעות. להפך, יש סיכון לעלייה בחומציות (אם כי לא באופן ישיר, אלא בגלל הפגיעה ברירית). "הרחבת כלי דם בכליה" – טעות. במצבי כוויות חמורים, יש סיכון דווקא לירידה בפרפוזיה כלייתית, מה שעלול להוביל לאי ספיקת כליות. "עלייה ביכולת כיווץ הלב" – טעות. במצבים קשים, ייתכן דווקא ירידה בתפקוד הלב כתוצאה משוק היפוולמי (איבוד נוזלים רב)
לפני 3 שבועות
0
by Sophia P
Sophia P
אפראקסיה (Apraxia) היא הפרעה נוירולוגית שבה קיימת פגיעה ביכולת לבצע פעולות רצוניות או מיומנויות מתוכננות, למרות שאין בעיה ביכולת התנועה הבסיסית, הכוח השרירי, הקואורדינציה או ההבנה. סוגים עיקריים של אפראקסיה: Ideomotor Apraxia: קושי לבצע תנועות מוכרות בעקבות הוראות או חיקוי, למרות שהמטופל יודע ומבין מה עליו לעשות. לדוגמה: המטופל לא יוכל להראות "איך עושים שלום ביד", אך יוכל לבצע את התנועה באופן ספונטני. Ideational Apraxia: קושי לבצע רצף של פעולות מורכבות הדורשות תכנון. לדוגמה: המטופל עלול להתקשות בביצוע פעולה כמו הכנת כוס תה. Buccofacial (or Oral) Apraxia: קושי בתנועות רצוניות של הפנים, הפה והלשון. לדוגמה: המטופל לא יוכל לשרוק או לנשוף לפי הוראה, אך יוכל לעשות זאת ספונטנית. Limb-Kinetic Apraxia: קושי בביצוע תנועות עדינות ומדויקות עם הידיים או האצבעות. Constructional Apraxia: קושי בארגון חזותי-מרחבי, המוביל לבעיה בהרכבה או ציור של צורות. Dressing Apraxia: קושי בהלבשה עקב בעיות בארגון מרחבי ותכנון תנועה.
לפני 3 שבועות
0
by a b
a b
מפרק הירך הוא אחד המפרקים הגדולים בגוף. המפרק בנוי מראש כדורי, שמותאם לתוך גומחה קעורה בעצם האגן "אצטבולום", בדומה ל"מכתש ועלי". סביב המפרק יש קופסית, רצועות ושרירים אשר מסייעים לפעילותו של המפרק ושומרים על יציבותו. ראש עצם הירך והאצטבולום מצופים בסחוס מפרקי, המאפשר תנועה חלקה ללא כאבים. לסחוס המפרקי תפקיד חשוב כבולם זעזועים ומפחית חיכוך בזמן תנועה. בעת הליכה, קפיצה או ריצה, נספגים כוחות הפגיעה בקרקע על ידי הסחוס. כאשר קיים הרס של הסחוס, נוצר חיכוך בין העצמות, דבר המוביל לשחיקתו של המפרק ולכאבים עזים, המגבילים את התנועה. יש מספר מצבים הגורמים להרס הסחוס, ביניהם: חבלה, דלקת פרקים (מחלות ראומטיות) ודלקת פרקים ניוונית - אוסטיאוארטריטיס, שהיא השכיחה מכולם. האוסטיאוארטריטיס, מהווה את הגורם העיקרי להפרעה תפקודית בגיל המבוגר. קרוב ל- 80% מהאוכלוסייה יסבלו משחיקה מסוימת של הסחוס המפרקי מעל גיל 65 וכ- 15% מהם יסבלו מכאבים והגבלה תפקודית. הסיבה לאוסטיאוארטריטיס אינה ידועה, והטיפולים המוכרים כיום, מטפלים בעיקר בתסמינים , דהיינו, בכאב ובהגבלת התנועות. הרפואה המודרנית עדיין לא הצליחה לפתח שיטות יעילות לחידוש ושיקום הסחוסים.
לפני שנתיים
0
by Irit Baum Maio
Irit Baum Maio
Nephrotic Syndrome מאופיין באובדן חלבון ואלבומין דרך השתן – הרבה חלבון בשת ן, מעל ל 3.5 גרם חלבון Massive proteinuria אובדן חלבון ואלבומין דרך השתן – הרבה חלבון בשת ן, מעל ל 3.5 גרם חלבון ולכן מעט אלבומין בדם (Hypoalbuminemia)( מתחת ל 3 ג' לד"ל). Hyperlipiduria & Hyperlipidemia -בגלל שיש הרבה ליפידים בדם אז גם בשתן מופרשים הרבה. - בצקות בעיקר באזורים חלשים, פנים (עפעפים, לחיים), גפיים. - יתר לחץ ד ם (Renal vein thrombosis) RVT -טרומבוס בווריד הכלייתי שמנקז את הכליה – יכול להיות גורם או תוצאה. גורם אם יש מה שחוסם את הנפרונים בכליה יש לחץ חזק בוורידים שמנזקים את עורקיק יוצא מכווץ חזק והרבה דם עם חלבונים העורקיק היוצא, כל הניקוז של הדם מהכליה נעצר מסתנן דרך גלומרולוס ויגרום להגדלה משמעותית של הפרשת חלבון. תוצאה – מאבדים חלבונ י קרישה שאחראים על קרישיות ועוצרים דימומים וגם מאבדים חלבונים שמפרקים קרישים, אבל  נוצרים יותר קרישים בגוף  חוסר איזון  האיבוד הוא יותר לחלבונים שמפרקים קרישים קרישיות יתר. - פגיעה חיסונית – מאבדים חלבונים של מערכת החיסו ן ויכול להתפחת עד אי ספיקת כליות קש ה
לפני שנתיים
0
by Irit Baum Maio
Irit Baum Maio
Chronic Lymphocytic CLL – Leukemia פתוגנזה: מחלה כרונית של השורה הלימפואידית – שגשוג תאי B בשלים. לימפוציטים יש אותם גם בדם וגם בבלוטות לימפה ולכן ההתבטאות של המחלה יכולה להיות גם בדם וגם בלימפה -היא המחלה הנפוצה ביותר. קליניקה - המון יהיו אסימפטומטיים ורק בבדיקות דם נראה לימופוציטוזיס. - בבדיקה גופנית יכולים לראות לימפאדנופתיה ניכרת (הגדלה של בלוטות) או הגדלה של כבד וטחול (במצב תקין לא אמורים להרגיש את הכבד והטחול כי הם פנימיים). תסמיני B (חיה)- חום, ירידה במשקל, הזעות לילה. צריך חום ממושך שאין לו מקור, ירידה במשקל של מעל 10% ב 6 חודשים לא מכוון, הזעות לילה ברמה שקמים להחליף בגדים. סיבוכים אוטואימוניים: המחלה היא של תאי B - הם מייצרים נוגדנים ואם יש גוש של תאי B הם יכולים לייצר המון נוגדנים ולכן יש סיבוכים אוטואימוניים לדוגמא– טרומבוציטופניה חיסונית ITP או אנמיה המוליטית חיסונית AIHA מייצרים תאי B לא תקינים ולכן יש נטייה מוגברת לזיהומים וזו הסיבה העיקרית לתחלואה ותמותה, מצד אחד היא כרונית ומתפתחת לאט אבל יש לה סיבוכים. טיפול אבחנה שלCLL לא מחייבת טיפול ולרוב לא מעלה שרידות. אינדיקציה לטיפול: הופעת סימפטומים או ירידה בשורות הדם. לדוגמא: זיהומים חוזרים, סיבוכים אוטואימוניים, כשיש ירידה משמעותית במשקל, לימפאדנופתיה ענקית שמכבידה . נותנים כימו, לעיתים בשילוב ריטוקסימאב (טיפול ביולוגי), המעכב תאי B לפעמים עוברת התמרה מלוקמיה ללימפומה אגרסיבית כי זה מערב בלוטות לימפה ולכן צריך לעקוב אחר החולים פעם בחצי שנה ולראות שהמצב יציב בלי טיפול. פרוגנוזה: 15 שנה בממוצע.
לפני שנתיים
0
by Irit Baum Maio
Irit Baum Maio
2 צורות לסרטן השלפוחית שטחי: גידול המערב רק את השכבה הפנימית של דפנות השלפוחית, גידול זה נוטה לחזור בשכיחות גבוהה. חודרני: גידול חודר לשכבת השריר. גורמי סיכון לכל סוגי סרטן שלפוחית השתן - עישון (סיבה מספר אחת!), חשיפה לרעלים כמו בנזין וסולר, חשיפה לכימיקלים (יוד/גומי/גז/פלסטיק/עור/צבע/צבעי שיער/טקסטיל), הנזק עשוי להופיע 25 שנה לאחר החשיפה (הכליות סופחות את הרעלים). החשיפה גם בנשימה אבל גם במגע ישיר לדוג' עם כלור/אקונומיקה. - זיהום בדרכי השתן חוזר/כרוני (וגם להפך, גידולים במערכת השתן יכולים לגרום לUTI - אבנים בשלפוחית (יכולות לגרום לפציעה ודלקות חוזרות וגם גידולים PH גבוה בשתן - צריכת כולסטרול גבוהה. - טיפול בקרינה לאזור האגן. - סרטן הפרוסטטה, מעי גס ורקטום – בגברים, וסרטן במערכת גניקולוגית תחתונה – בנשים (שליחת גרורות לשלפוחית) ביטויים קלינים Painless Hematuria התסמין הנפוץ ביותר דם נראה בשתן, לרוב ללא כאב (מקרו שלא נראית לעין/מיקרוהמטוריה)
לפני שנתיים
0
by Irit Baum Maio
Irit Baum Maio
שיטת FAST עוזרת לזכור את הסימנים השונים של האירוע המוחי, ובמידה ואחד או יותר מהם מופיע יש להזעיק אמבולנס או להגיע עצמאית למיון. Face – בדיקת הפנים לסימנים של שיתוק בצד אחד. רצוי לחייך ולבדוק שהחיוך ישר, לנפח את הפנים ולבדוק שוויון בשני הצדדים, להרים את המצח ולבצע כל תנועה אחרת של שרירי הפנים. ברגע שמבחינים באי שוויון בין שני הצדדים, זה מחשיד מיד לאירוע מוחי. Arms – בדיקת כוח הידיים. במקרים של אירוע מוחי הכוח הגס בשתי הידיים לא יהיה שווה. במקרים אלה, יכול להתפתח שינוי בתחושת הכוח בין שתי הידיים כאשר מרימים חפץ, או תחושת חולשה ועקצוץ ביד אחת. Speech – בלבול בדיבור או כל שינויים אחרים בשפה המופיעים באופן פתאומי מעלים מיד את החשד לאירוע מוחי. פעמים רבות החולים עצמם לא יבחינו בכך, ולכן במידה ואדם זר מבחין בשינויים בדיבור זה מחשיד מאוד לאירוע מוחי. Time – סימנים כאלה מופיעים באופן פתאומי, ופעמים רבות ניתן "לשים את האצבע" על הזמן שהם הופיעו. כמו כן, חשוב לזכור שבמידה ואחד הסימנים הופיע הזמן הוא קריטי, ויש להגיע למיון באופן מיידי.
לפני שנתיים
0