Discuss, Learn and be Happy דיון בשאלות

help brightness_4 brightness_7 format_textdirection_r_to_l format_textdirection_l_to_r

21. לגבי איזו שאלה ישנה מחלוקת בין תפיסה טליאולוגית ותפיסה מכאניסטית של המציאות?

1
done
by
מיין לפי

22. איזה מהמשפטים הבאים הוא אמיתי באופן אפריורי?

1
done
by
מיין לפי

23. בספרו ״פיסיקה ומציאות״ (1936) כותב אלברט איינשטיין שמטרתו של המדע היא: "הבנה מלאה ככל האפשר של הקשרים בין מכלול התופעות הנתפסות על ידי החושים... והשגת מטרה זו באמצעות מינימום של מושגים ועקרונות בסיסיים, תוך חיפוש אחר אחידות לוגית בתמונת העולם". בהינתן שבאומרו ״חיפוש אחר אחידות לוגית בתמונת העולם״ כוונתו של איינשטיין היא המחוייבות לעמוד בעקרון הלוגי שלא לסתור את עצמנו, אז מיהו הפילוסוף מבין ההוגים הבאים שמגבש את עמדתו מתוך עקרון זה?

1
done
by
מיין לפי

24. היום אנו יודעים לקבוע שאש היא תהליך כימי של בעירה בו חומר מגיב עם חומר מחמצן, ויוצר תרכובות של פחמן עם חמצן ומימן עם חמצן, ובכלל זה גם מים. את השקפתו של מי מההוגים הבאים קביעה זו סותרת במפורש?

1
done
by
מיין לפי

את ההקדמה לספרו המהפכני של ניקולאי קופירניקוס ״על תנועת גרמי השמים״ (1543) כתב תיאולוג נוצרי-לותרני בשם אוסיאנדר (בלי רשותו וידיעתו של קופרניקוס) בהקדמה זו טוען אוסיאנדר שיש להסתכל על המהפכה ההליוצנטרית של קופרניקוס כמודל מתמטי שמאפשר לחשב במדויק את תנועתם ומיקומם של כוכבי הלכת ואין הכרח לראות בו מודל פיסיקאלי ריאלי הטוען שכדור הארץ אכן מסתובב סביב השמש וסביב עצמו. היכן מצאנו במדע היווני העתיק ניסיון להציע מודל אסטרונומי מתמטי שאיננו מתחייב להיות מודל פיסיקאלי?

1
done
by
מיין לפי

26. הפילוסוף, המדען, המשפטן והמתמטיקאי הדגול גוטפריד לייבניץ (המאה ה-17) טען שהחלל והזמן הם אינם ישים ריאליים אלא הם רק האופן הסובייקטיבי בו התודעה שלנו תופסת את ההבדלים והיחסים השונים בין הדברים בעולם כהבדלים במיקום ובזמן. כמו כן, גם שאר נתוני החושים הם רק עניין של תפיסה אנושית שלא יודעת לתפוס את הדברים כפי שהם רק באמצעות השכל. האובייקטים בעולם הם בפועל ריבוי של עצמים רוחניים לגמרי, ובעל שכל מושלם (כמו אלוהים) יודע לתפוס אותם באופן מושגי ככאלה בלי לערב בכך את הדמיון האנושי. גם החשיבה המדעית שלנו, טוען לייבניץ, מתקדמת ככל שהיא חושפת יותר ויותר את שפת המושגים השכלית הזו של האובייקט. לאיזו השקפה יוונית הכי קרובה השקפתו זו של לייבניץ?

1
done
by
מיין לפי

27. באיזה הקשר נאמר משפטו של סוקרטס ״אני יודע שאינני יודע״ ומהו מובנו?

1
sentiment_very_satisfied
by
מיין לפי

28. תורה רפואית רווחת מאוד עד המאה ה-19 מקורה אצל הרופא היווני קלאודיוס גלנוס (המאה ה-2 לפנה״ס). הוא טען שיש בגוף האדם 4 סוגי ״מרות״ (“humour”), כלומר ליחות שהמינון של כל אחת מהן והאיזון ביניהן מכתיבים את בריאותו הפיזית ומצבו הנפשי של האדם: 1. מרה אדומה (דם) שיסודה בחומר לח וחם. 2. מרה לבנה (ריר) שיסודה בחומר לח וקר. 3. מרה צהובה (מרה) שיסודה בחומר יבש וחם. 4. מרה שחורה (ביוונית ״מלנכוליה״) שיסודה בחומר יבש וקר. איזו תורה או תורות יווניות משתקפות בתיאוריה רפואית זו?

1
done
by
מיין לפי

29. הפילוסוף הגרמני פרידריך ניטשה (המאה ה-19) טען שהזיקה היחידה של תודעתנו למציאות היא או החוויה האיומה של חוסר מובן והעדר משמעות של העולם או לחוות את העולם דרך דימויים ולהתענג על תחושת היופי והסדר שהם כן יוצרים בריבוי בתודעתנו באופן סובייקטיבי – אלו הם שני האופנים היסודיים של החיים האנושיים נוכח המציאות (אפשר לבכות ואפשר לצחוק נוכח המציאות ככזו, אפשר לפחד ואפשר להתענג, אבל כך או כך הגדולה האנושית נמדדת לדעת ניטשה באומץ לקבל את זה ולאשר את החיים כך כפי שהם). ניטשה על כן תוקף את הרעיון הסוקרטי האומר שישנה אי-שם אמת מושגית אובייקטיבית בעלת מובן ושיש ושאפשר לנסות ולברר אותה (ולו על דרך השלילה). ניטשה טוען שזוהי אשליה המבקשת מתוך חולשה לברוח מהחיים. אם נתאר את עמדת ניטשה במונחים הלקוחים ממשל המערה של אפלטון, איזה מהמשפטים הבאים הוא נכון?

1
done
by
מיין לפי

30. גרי וביל מתבוננים להם בגרביאל הגרביל. ביל הוא נשמה טהורה, הוא נצחי ובלי גיל, הוא ידע מהו גרביל אף לפני שזמנו של גרביאל בעולמנו התחיל. אבל גרי הוא אדם רגיל, הוא מתבונן בדבר ומבין דבר מבהיל: זה לא חתול, לא חליל, זה גם לא נראה כמו ישוב בגליל. כן, גרי אמנם לא דביל אבל הוא לומד על דברים רק באופן סביל. מי זה היווני האציל ששאל האם את ה-episteme של גרי אפשר להציל?

1
done
by
מיין לפי