בניסויים במעבדה ניתן לראות פעמים רבות שהדלקת האור הפתאומית (בניגוד לעלייה ההדרגתית באור בתנאים טבעיים בעלות השחר) גורמת להיפראקטיביות של החיה שכנראה מייצגת תגובת סטרס (startle response). באופן דומה, גם כיבוי האורות הפתאומי בלילה גורם להתנהגות שאינה קשור לשעון הצירקדיאני. המצב שבו גירוי חיצוני משפיע על ההתנהגות באופן ישיר נקרא "מיסוך" (masking) כי הוא בד"כ ממסך את המחזוריות של השעון.
בתמונה שלפניכם מתוארים שני ניסויים. בשני המקרים החיה הוחזקה ב-DD (חושך מתמשך) במשך שבוע. ביום השמיני היא נחשפה ל-LD (אור:12 שעות, חושך 12 שעות, צהוב מייצג אור) למשך 6 ימים ואחרי כן הוחזרה ל-DD.
מה ההבדל העיקרי בין האקטוגרמה השמאלית לבין האקטוגרמה הימנית בהתייחס להסתגלות החיה למשטר ה-LD החדש?
האקטוגרמה הכפולה הבאה מתארת ניסוי שנערך עם בע"ח שהוא פעיל יום. בניסוי היו מספר שלבים. בשלב הראשון (a) החיה היתה ב-DD ואז עברה entrainment במהירות למחזור 12:12 LD. לאחר מכן החיה הוחזרה ל-DD. בשלב הבא החיה נחשפה למחזור טמפרטורה 12:12 קר:חם (הצבע האדום מייצג טמפרטורה גבוהה). החיה עדיין ב-DD. לאחר 4 ימים מפסיקים את מחזור הטמפרטורה.
בחנו את תגובת החיה ובחרו את התשובה הנכונה
האקטוגרמה הכפולה שלפניך מתארת את קצב הגיחה (eclosion) של זבוב הדרוזופילה הבוגר מהגולם במשך יומיים.
הניסוי נערך בתנאי LD (הרקע הלבן והאפור מייצגים 12 שעות אור וחושך, בהתאמה).
הגרפים מראים את הגיחה ב-12 אוכלוסיות שונות שבהן הזבובים נחשפו למחזוריות יממתית של טמפרטורה בתא הגידול (10-26 מעלות צלזיוס) המתוארת בעקומה הגלית האדומה.
הפאזה של מקצב האור היתה קבועה בכל האוכלוסיות, אך הפאזה של מקצב הטמפרטורה הייתה שונה בכל אוכלוסיה
מהם הגורמים המשפיעים על מקצב הגיחה של הדרוזופילה בתנאי הניסוי?