Discuss, Learn and be Happy דיון בשאלות

help brightness_4 brightness_7 format_textdirection_r_to_l format_textdirection_l_to_r

השלם את המשפט: ב"מצב הזר" של מרי איינסוורת', תינוק המאופיין בדפוס של התקשרות חרדה-נמנעת (Anxious-Avoidant Attachment):

1
sentiment_very_satisfied
תשובה 2 היא הנכונה. על פי "מצב הזר", תינוק בעל התקשרות חרדה- נמנעת ינקוט בהימנעות פעילה באיחוד מחדש; הוא יפנה ויביט הצידה, יתרחק ויתעלם. מסיח 1 אינו נכון מאחר וירידה במצוקה כתוצאה משובו של המטפל לחדר הינה תגובה אופיינית לסגנון התקשרות בטוחה. קושי להירגע בעת האיחוד המחודש, מסיח 3 וקושי בפרידה, מסיח 4 הינן תגובות אופייניות לסגנון התקשרות חרדה מתנגדת
by
מיין לפי

מה מהבאים נכון לגבי רכישת שפה?

1
done
× תשובה 4 היא הנכונה. הסגנון הרפרנציאלי מאופיין כדפוס בו הילד משתמש בתחילה במילים בעיקר כדי להתייחס לאובייקטים ואירועים. מילותיו הראשונות הן בעיקר שמות עצם בעיקר ומעט פעלים ושמות תואר. מסיח 1 אינו נכון משום שמדובר בהרחבת יתר (ולא בצמצום יתר), שכן הילדה מייחסת למילה "סבתא" משמעות רחבה מדי הכוללת בתוכה את כל הנשים הזקנות ולא רק את סבתה. מסיח 2 אינו נכון משום שמדובר בצמצום יתר (ולא בהכללת יתר) מכיוון שהילד מייחס למילה איש משמעות מצומצמת מדי, רק המוכר במכולת. מסיח 3 אינו נכון משום שהמילה הראשונה של התינוק היא "בלון" ומילה זו אינה משמשת לבטא סדרים חברתיים (בשונה משימוש בשמות גוף למשל) ולכן הוא אינו מציג דפוס האופייני לסגנון האקספרסיבי אלא דווקא לסגנון הרפרנציאלי.
by
מיין לפי

לפניך אמירות אודות התפתחות מוסרית. איזו מהן אינה נכונה?

1
done
תשובה 1 היא הנכונה. גיליגן טענה כי התפתחותן המוסרית של נשים שונה מהותית מזו של גברים כפועל יוצא של מסרים חברתיים ותרבותיים. נשים מתחנכות להעריך ולהשקיע ביחסים בין-אישיים ובמחויבות לאחרים, ולכן נוטות להגיב לדילמות מוסריות מתוך מושגים של דאגה לזולת, יחסים בין-אישיים ומחויבות. כיוון שכך, נשים על פי רוב אינן מגיעות למה שקולברג כינה מוסריות פוסט-קונוונציונלית ולא רק עוברות מסלול התפתחותי שונה או מהיר בדרכן למוסריות מסוג זה, כפי שנטען במסיח 1 ולכן זו התשובה הנכונה. מסיחים 2, 3 ו-4 מתארים נכונה תיאוריות של התפתחות מוסרית, ולכן אינם התשובה הנכונה.
by
מיין לפי

מה מהבאים נכון ביחס לתבונה מגובשת (Crystallized intelligence) ותבונה גמישה (Fluid intelligence)?

1
done
× תשובה 1 היא הנכונה. תבונה מגובשת היא סך הידע והכישורים שהאדם רכש במהלך חייו (כגון אוצר מילים, ידע כללי וכו'), ולכן מושפעת מאד מהשכלה וחינוך. תבונה גמישה קשורה במיומנויות כמו יכולת הסקה, יכולת לחשיבה מופשטת וכן הלאה, והיא קשורה יותר בתפקוד מערכת העצבים ופחות ברכישת ידע לאורך זמן; מסיבה זו מסיח 2 אינו נכון. מסיח 3 אינו נכון מאחר ונמצא כי תבונה גמישה יורדת באופן יציב לאורך ההתבגרות החל מגילאי 35‎‎-40. מסיח 4 אינו נכון, מאחר ותבונה מגובשת עיקרה ידע נצבר ולכן בהחלט קשורה באימון. נוסף לכך, מחקרים מראים כי תכניות אימון יכולות להביא לשיפור ביכולות הקשורות בה בעת זקנה.
by
מיין לפי

בניסוי בקרב ילדי גן הוחבאו עוגיות בתוך קופסה של צבעים לנגד עיני הילדים. לאחר מכן נכנס לחדר אדם זר, שלא ראה היכן הוחבאו העוגיות. הילדים נשאלו ע"י הנסיין איפה סביר להניח שאותו אדם יחפש עוגיות. חלק מהילדים טענו שסביר להניח שהוא ייגש מיד לחפש את העוגיות בקופסת הצבעים, שהרי שם הן נמצאות. מה מהבאים אינו עשוי להסביר את טעותם?

1
done
תשובה 2 היא הנכונה. אם הילדים בניסוי שתואר לא השיגו קביעות אובייקט, הרי שלא היו מסוגלים להניח כי מיקומם של העוגיות נמצא בקופסת הצבעים, בקופסת העוגיות או בכל מקום אחר, שכן אלו נסתרות מעיניהם בזמן הניסוי. לכן היעדר קביעות אובייקט אינו יכול להסביר את תגובת הילדים שטעו (וגם לא את תגובת הילדים שצדקו). ברמה היותר כללית, תשובה 2 אינה עוסקת ביכולת שנבחנה בניסוי המתואר- היכולת לראות את העולם מנקודת המבט של האחר, ולכן אינו יכול להסביר את תוצאותיו. מסיח 1 עשוי להסביר את תוצאות הניסוי, שכן תיאוריה של התודעה (TOM) קשורה ביכולת לדמיין את תהליכי החשיבה של האחר. בניסוי זה הילדים נדרשו להבין שהאדם הזר, שלא ראה היכן מחביאים את העוגיות, יניח שהן נמצאות במקומן הטבעי- בקופסת העוגיות. הבנה זו מצריכה theory of mind. מאחר וטרם הגיעו להישג התפתחותי זה, הילדים טעו לחשוב שאותו אדם מחזיק באותו ידע שיש להם על העולם, ולכן יפנה לקופסת הצבעים. מסיח 3 עשוי להסביר את תוצאות הניסוי באופן דומה. ילדים שהגיעו לשלב הקדם-אופרציונלי נתונים תחת מגבלת האגוצנטריות: הם אינם יכולים לראות דברים מנקודת המבט של הזולת, ולכן יטעו בתשובתם. מאחר שכל אחד מהשלבים של פיאז'ה כולל יכולות מורכבות יותר מאלה שבשלב הקודם לו, ברור שגם ילדים שטרם הגיעו לשלב הקדם-אופרציונלי יהיו נתונים תחת אותה מגבלה, ולכן גם מסיח 4 עשוי להסביר את תוצאות הניסוי והוא אינו נכון.
by
מיין לפי

המשפטים הבאים מתייחסים לתיאוריית ההתפתחות הקוגניטיבית של פיאז'ה. מי מהם אינו נכון?

1
sentiment_very_satisfied
תשובה 4 היא הנכונה. פיאז'ה תיאר את ההתפתחות הקוגניטיבית של הילד כתהליך פעיל, שבמהלכו הילד מגבש כלים להבנת העולם שסביבו. תהליך זה מתרחש באמצעות הסתגלות (adaptation), המורכבת משני תתי-תהליכים: הטמעה (Assimilation) והתאמה (Accommodation), מסיח 1. פיאז'ה טען כי ההתפתחות מדורגת ומורכבת משלבים הנבדלים זה מזה איכותית. כל שלב כולל יכולות אותן לא היה הילד מסוגל לבצע בשלב קודם. לדוגמא, בתום השלב הסנסו-מוטורי מושגת היכולת של קביעות אובייקט, מסיח 3. על אף שקצב ההתפתחות שונה בין ילדים שונים, השלבים הם אוניברסאליים וכל הילדים יעברו אותם באותו הסדר, מסיח 2. תרגול אינו יכול להאיץ משמעותית את המעבר בין השלבים השונים, מאחר וההתפתחות תלויה גם בבשילה קוגניטיבית שאינה ניתנת להאצה ולכן תשובה 4 היא הנכונה (מאחר והוא כולל טענה שאינה נכונה).
by
מיין לפי

אילו הורמונים קשורים לשינויים הכרוכים בהתבגרות המינית בקרב בנים ובנות?

1
done
תשובה 3 היא הנכונה. אצל בנים, הפרשה מוגברת של אנדרוגנים מביאה לייצור של זרע חי, ולהתפתחות של מאפיינים כגון שיער פנים וקול עמוק. רמות מוגברות של אנדרוגנים מסבירות גם שינויים אצל בנות כגון צמיחת שיער בית השחי והערווה. בעוד שקבלת הוסת והתפתחות השדיים נובעות מהפרשה מוגברת של אסטרוגנים ולכן תשובה 3 היא התשובה הנכונה ושאר המסיחים אינם נכונים.
by
מיין לפי

מה מהבאים עשוי לתאר מחקר המשתמש במנגנון ההביטואציה (התרגלות)?

1
sentiment_very_satisfied
תשובה 4 היא הנכונה. הביטואציה הינה תופעה של התרגלות: כאשר תינוק נחשף פעמים רבות לגירוי מסוים, הוא מתרגל אליו ורמות הקשב והעוררות שלו לנוכח אותו גירוי יורדות. מחקרים התפתחותיים רבים משתמשים בפרדיגמה זו על מנת לקבוע מתי גירוי מסוים הופך למוכר. מסיח 1 אינו נכון משום שהביטואציה מתבססת על הפחתה בעוצמת התגובה, ולא התחזקותה. מסיחים 2 ו-3 אינם נכונים משום שמתואר בהם שימוש בגירוי חדש שמוצג לתינוק לראשונה.
by
מיין לפי

איזה מהמשפטים הבאים נכון ביחס לרפלקסים?

1
done
תשובה 1 היא הנכונה. בדיקת הרפלקסים הינה חלק ממבחן אפגר (APGAR ) בו משתמשים רופאים בדקות הראשונות לאחר לידת התינוק להערכת כושר ההישרדות שלו. על פי רוב הרפלקס הנבחן הינו בכי. מסיח 2 אינו נכון מאחר וקיימים רפלקסים הסתגלותיים, בעלי תפקיד ברור בהתפתחות התינוק, כמו רפלקס הגישוש אחר הפיטמה. מסיח 3 אינו נכון, מאחר ולא כל הרפלקסים נעלמים במהלך ההתפתחות- קיימים רפלקסים שנשארים עמנו לכל אורך החיים, כמו התעטשות ושיעול. הרפלקסים שנעלמים אינם שורדים לאורך שנתיים אלא נעלמים במהלך ששת החודשים הראשונים לחיי התינוק. מסיח 4 אינו נכון. הרפלקסים מקורם באזורים נמוכים במוח (גזע המוח). האזורים הגבוהים הם אלה שמדכאים עם הזמן את הפעילות האוטומטית של המוח ומביאים להיעלמות של רפלקסים מסוימים.
by
מיין לפי

שירי, פעוטה בת שלוש, מגיעה למכון להתפתחות הילד בשל עיכוב ברכישת שפה. לאחר תהליך הערכה, נבנית עבורה תכנית התערבות הכוללת הדרכת הורים, סיוע של משלבת בגן ופגישות עם קלינאית תקשורת לשם חשיפה מוגברת לגרייה סביבתית שתאפשר לשירי לפתח את יכולותיה השפתיות. באילו מהמעגלים של ברונפנברנר פועלת תכנית ההתערבות הנ"ל?

1
done
תשובה 3 היא הנכונה. לפי מודל הטבעות הקונצנטריות שטבע יורי ברונפנברנר (Bronfenbrenner), קיימים 4 הקשרים המשפיעים זה על זה: ההקשר הביולוגי; הסביבה הקרובה (microsystem); ההקשר חברתי וכלכלי (exosystem); ההקשר התרבותי (macrosystem). התכנית שנבנתה לשירי כוללת התערבויות בכמה הקשרים: ההתערבות במסגרת היחידה המשפחתית (הדרכת ההורים) והגן שייכת ל-microsystem, כלומר למעגל החברתי הקרוב של שירי המאכלס את האנשים עימם לשירי יש קשר מתמשך ומשמעותי. הטיפול עם קלינאית התקשורת מטרתו להוציא לפועל את יכולותיה המולדות, והוא בגדר מפגש בין הסביבה לגנטיקה ולכן שייך למעגל הראשון של ברונפנברנר, המעגל האינדיבידואלי-ביולוגי. ההתערבות אינה נוגעת להקשר החברתי-כלכלי ולהקשר התרבותי בו חיה שירי, ולכן מסיחים 1, 2 ו- 4 אינם נכונים.
by
מיין לפי